شیوه­ نامه تشکیل کمیته دیده­بانی سلامت

مقدمه و ضرورت شکل گیری:

شورا یا کمیته دیده ­بانی سلامت دانشگاه یکی از اجزای دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی می­باشد که وظیفه هم افزایی مراجع جمع­ آوری اطلاعاتی سازمانها و دستگاه­ ها برای ارائه تصویر روشن از وضعیت سلامت مردم استان را بر عهده دارد. این کمیته وضعیت شاخص­های سلامت منتخب را به صورت سالانه تحلیل و گزارش می­نماید در این راهنما تلاش می­گردد فرایند شکل­ گیری این کمیته بیان گردد.

‌ماده 1- تعریف دیده­بانی سلامت

دیده­بانی نظامی است که از طریق کاربرد ثانویه و ادغام دروندادهای اطلاعاتی و فرآیندهای موجود عمل می­کند. محل دست­یافتن به دروندادهای پایه، سلسله­ای از منابع اولیه اطلاعات است. دیده­بانی به عنوان ابزاری سیاست­ محور، عمدتاً برروی اطلاعات سودمند برای تصمیم­گیری و بطور خاص اطلاعات و دانش مورد نیاز سیاست­گذاری سلامت با تکیه بر شواهد تمرکز دارد.

ماده 2- اهداف دیده­بانی سلامت

      1. هم افزایی مراجع جمع ­آوری اطلاعاتی سازمانها و دستگاه­ها برای ارائه تصویر روشن از وضعیت سلامت مردم استان

      2. انسجام نظام­ های اطلاعاتی مرتبط با سلامت و کاهش همپوشانی ­ها و مغایرت­ ها

      3. افزایش سرعت شناسایی مشکلات سلامت و تصمیم­گیری برای آن

      4. کاربست گزارش­های دیده­بانی در نظام سیاست­گذاری استان

      5. پایش پیشرفت و نتایج برنامه ­ها و سیاست­های سلامت استان

­ماده 3- اعضا و ساختارکمیته دیده­بانی سلامت

      6. معاون آمار سازمان مدیریت و برنامه­ریزی استان به عنوان رییس کمیته دیده­بانی سلامت

      7. رییس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان به عنوان دبیرکمیته دیده­بانی سلامت

      8. ابلاغ رئیس کمیته دیده­بانی با امضای مشترک رئیس دانشگاه علوم پزشکی و رئیس سازمان مدیریت و برنامه­ریزی استان و ابلاغ اعضاء با امضای رئیس همان دستگاه و رییس دبیرخانه کارگروه ساغ صادر می­شود.

      9. 4 نفر نماینده آگاه و متخصص از معاونت‏های بهداشت، درمان، غذا و دارو و معاونت تحقیقات و فناوری (پژوهشی) دانشگاه

      10. نماینده شورای هماهنگی بیمه­های استان

      11. 4 نفر نماینده مطلع ومتخصص آمار از ادارات کل جهادکشاورزی، محیط زیست، صنعت، معدن و تجارت و آموزش و پرورش

      12. کمیته دیده­ بانی در دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه تشکیل شده و کاربست مصوبات در مراجع تصمیم ­گیری توسط دبیرخانه انجام خواهدشد.

تبصره 1-رئیس کمیته دیده بانی می تواند از سایر ادارات استان برحسب مورد به عنوان عضو مدعو در کمیته دیده­بانی سلامت استان دعوت نماید.

ماده4- وظایف دیده­بانی سلامت

      1. جمع­آوری، ادغام و ذخیره داده ­ها و اطلاعات ثانویه شاخص های تعیین شده

      2. تعیین و تصویب برنامه عملیاتی سالانه کمیته دیده­بانی سلامت به همراه بودجه مورد نیاز

      3. تدوین و تنظیم گزارش­های دیده­بانی سلامت به ­صورت دوره­ای و ارائه آن به مراجع تصمیم ­گیری

      4. نظارت بر صحت و دقت و اعتبار داده­ های جمع ­آوری شده در زیر سیستم­ ها

      5. برون سپاری و تایید گزارش­های ضروری و اولویت­دار در دیده­بانی سلامت استان

      6. تعیین پیمایش دوره­ای استان و برون­سپاری و نظارت بر اجرای آنها

      7. اجرای برنامه ­ها و عملیاتی کردن ابلاغ­های ملی در زمینه دیده­بانی

تبصره 1- کلیه گزارش­های دیده­بانی طبق تعریف می­بایست علاوه بر داده­ها و اطلاعات سطح­بندی شده (بر اساس گروه­های جمعیت شاخص­های عدالت در سلامت و....) شامل تحلیل داده­ها و روند علت شناسی و ارائه پیشنهادات باشند.

ماده 5- شیوه تصمیم­گیری

            1. تصمیمات مربوط به مسائل کمیته دیده­بانی توسط رئیس و دبیر کمیته در جلساتی که با نصف بیشتر اعضاء تشکیل می­گردد،گرفته می­شود.

2. سفارش پروژه­های دیده­بانی به کلیه افراد، محققان و هیات علمی(حقیقی و حقوقی) در مراکز دولتی و خصوصی و غیر­دولتی انجام خواهد شد و لازم است کمیته دیده­بانی، نظام برون­سپاری مربوطه را در چارچوب قوانین و مقررات دانشگاه تصویب نماید.

            3. کمیته موظف است در اولین سال فعالیت، دوره­های آموزشی مرتبط به دیده­بانی سلامت را برگزار نماید.

ماده 6- جلسات کمیته دیده­بانی سلامت

            1. یکی از کارشناسان دبیرخانه ساغ مسؤولیت برگزاری جلسات کمیته دیده­بانی را به عهده خواهد داشت.

            2. کارشناس مسئول براساس برنامه عملیاتی و با هماهنگی با رئیس کمیته و رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دستور جلسه را تعیین و دعوت نامه را ارسال می­نماید.

            3. دعوت­نامه با امضاء رئیس دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه ارسال می­شود.

            4. محل برگزاری جلسه دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه یا سازمان مدیریت خواهد بود. در طول سال حداقل باید 4 جلسه کمیته دیده‌بانی برگزار گردد. تنظیم صورت جلسه در فرم استاندارد دبیرخانه خواهد بود.

ماده 7- شاخص­های دیده­بانی سلامت

            1. از شاخص­ های تهیه شده برای نیم­رخ سلامت استان به عنوان شاخص های دیده بانی استفاده می­شود. این نیم­رخ ترکیبی از شاخص­های حوزه بهداشت، حوزه درمان، حوزه غذا و دارو، حوزه بین‌بخشی و شاخص­های عدالت در سلامت است (پیوست1)

               2. اعضای کمیته دیده­بانی علاوه بر بررسی صحت داده­ها، پیگیری دریافت داده­های لازم را نیز به عهده دارند.

            3. ممکن است داده­های تعدادی از شاخص ها در مجموعه دانشگاه یا دستگاههای اجرایی موجود نباشد. بنابراین با تصویب کمیته این شاخص­ها تعیین شده و به صورت کتبی به معاونت پژوهشی(ترجیحا مرکز تحقیقاتSDH) سفارش انجام پژوهش می شود.

ماده 8- منابع

الف) منابع انسانی موردنیاز:

            1. منابع انسانی مربوط به زیر سیستم های موجود

            2. مجموعه ای از محققان و اعضای هیات علمی

            3. یک کارشناس برای کمک به مدیریت دبیر­خانه کمیته دیده ­بانی

ب) منابع مالی:

            1. بودجه مربوط به انجام پروژه­های دیده­بانی از محل تجمیع منابع مربوط به مدیریت داده­ها و اطلاعات سلامت واحدهای تابعه دانشگاه تامین خواهد شد. هرسال میزان بودجه تجمیعی توسط معاونت توسعه تعیین و با توجه به برنامه عملیاتی سالانه کمیته دیده ­بانی در قالب تفاهم نامه­ رسمی با دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی تخصیص داده خواهد شد.

            2. پروژه­های دیده­ بانی که اطلاعات مربوط به سایر دستگاه­ ها را جمع­ آوری و تحلیل می کند از منابع مشارکتی سایر دستگاه ­ها استفاده می نماید.

            3. منابع فیزیکی و تجهیزات مورد نیاز مثل اتاق،کامپیوتر و نرم­ افزار­های لازم و بودجه مورد نیاز برای دیده ­بانی سلامت توسط دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه تامین می­گردد.