ستاد امور دانشجويان شاهد و ايثارگر

«حمله هوايي به الوليد»

5 فروردين از جمله روزهايي است كه در بسياري از تقويم‌ها و سالنامه‌ها مناسبتي در آن ذكر نشده اما اين روز براي خلبانان نيروي هوايي يكي از افتخار آميزترين روزها محسوب مي‌شود.
 
15فروردين از جمله روزهايي است كه در بسياري از تقويم‌ها و سالنامه‌ها مناسبتي در آن ذكر نشده اما اين روز براي خلبانان نيروي هوايي يكي از افتخار آميزترين روزها محسوب مي‌شود و ياد و خاطره آن به گونه‌اي است كه هنوز پس از گذشت قريب به سي سال از يادها فراموش نشده است. 15 فروردين 1360 برابر با 4 آوريل 1981، روزي است كه در آن بزرگ‌ترين عمليات هوايي جهان پس از پايان جنگ جهاني دوم توسط خلبانان نيروي هوايي ايران به انجام رسيد و در اين عمليات نزديك به 50 هواپيماي عراقي در پايگاه الوليد، معروف به  اچ-3 ، از بين رفتند.
از پايان جنگ تحميلي تا به امروز در حوزه ادبيات دفاع مقدس كتاب‌هاي فراواني نگاشته شده‌اند و در اين رهگذر بيشتر آثار نوشته شده به شرح خاطرات رزمندگان و فداكاري آنها در سال‌هاي جنگ پرداخته‌اند. وجه تشابه بيشتر اين كتاب‌ها ذكر خاطرات شفاهي از زبان رزمندگان است و به زعم احمد دهقان گاهي اين آثار شباهت بسياري به هم دارند و «گويا از روي دست يكديگر نوشته شده‌اند». معدود كساني بوده‌اند كه براي نوشتن خاطرات خود دست به قلم برده‌اند و شخصا به نوشتن خاطرات خود پرداخته‌اند. از سوي ديگر در حالي كه بيشتر تمركز در اين كتاب‌ها بر روي خاطرات است، كمتر به شرح عمليات‌هاي جنگي توجه شده است. «حمله هوايي به الوليد» از معدود كتاب‌هايي است كه به بزرگ‌ترين عمليات هوايي جهان بعد از جنگ جهاني دوم پرداخته و تمامي مراحل اين عمليات بزرگ را از طراحي تا مرحله اجرا به صورت مو به مو شرح داده است.
سرتيپ دوم خلبان احمد مهرنيا در كتاب «حمله هوايي به الوليد» تلاش كرده تا لحظه به لحظه اين عمليات را بر اساس اسناد و يا نقل و قول‌هايي از طراحان و خلبانان بازمانده از اين عمليات روايت كند. او در اين كتاب علاوه بر شرح اين عمليات 5 ساعته تلاش كرده تا تمامي مراحل پيش و پس از انجام اين عمليات هوايي را به تصوير بكشد و عظمت و بزرگي آن را بار ديگر زنده كند.
يكي از مهم‌ترين ويژگي‌هاي اين كتاب حس تعليقي است كه در سراسر اين كتاب ريشه دوانده و اگر چه در سال 1373 فيلم «حمله به اچ سه» توسط شهريار بحراني ساخته شد اما هيجان و حس تعليقي در سطور اين كتاب وجود دارد كه خواننده ناگريز از خواندن آن مي‌كند. فيلم ساخته شده از اين رويداد تاريخي با توجه به ضروريات فيلم تنها به حمله هشت فروند هواپيماي ايراني به غربي ترين نقطه خاك عراق مي‌پردازد، در حالي كه از ابتدا تا انتهاي اين عمليات نزديك به 50 هواپيما شركت داشتند و يكي از مهم‌ترين بخش‌هاي اين عمليات سوخت‌گيري جنگنده هاي اف-4 در ارتفاع كمتر از 1000 پايي براي دور ماندن از رادارهاي دشمن بوده است.
همچنين ذكر ادوات و مهمات نظامي به كار رفته در اين جنگ، ذكر نام خلبان‌ها و كمك خلبان‌ها به همراه تصاويري از آنها، فهرستي از ميزان خسارات وارد آمده به هواپيماهاي عراقي و  بازتاب اين عمليات در خارج از كشور از ديگر ويژگي‌هاي اين كتاب است. تمامي اين جزييات موجب شده تا اين تصوير دقيقي از اين عمليات در ذهن خوانندگان ايجاد شود.
سال‌ها بود كه جاي اين كتاب در قفسه كتاب‌هاي مربوط به دفاع مقدس خالي بود و در حالي كه بارها به آن استناد مي‌شد، به جز اطلاعاتي جسته و گريخته و ساخته شدن فيلمي در مورد اين حمله گسترده هوايي، اطلاعات كامل و جامعي در خصوص اين عمليات وجود نداشت. اما امروز مي‌توان با استناد به اين كتاب بار ديگر نوستالژي اين روز را زنده نگاه داشت.

 ******************************************

 حكايت زمستان:

 نويسنده در اين كتاب به واگويي خاطرات يكي از رزمندگان دفاع مقدس مي‏پردازد و حكايت رزمنده‏اي را بيان مي‏كند كه در صحنه‏اي صحنه‏هاي نبرد مي‏رود تا توسط دشمن در يك گور دسته جمعي دفن شود ـ در واپسين لحظات ـ متوسل به وجود حضرت ابوالفضل العباس(ع) مي‏گردد و به معجزه آن حضرت از مرگ حتمي نجات مي‏يابد. پس از آن در دل دشمن و در ميان اردوگاه‏هاي مخوف چند بار دست به عمليات‏هاي شهادت‏طلبانه مي‏زند اما... از نكات قابل توجهي كه نويسنده در اين كتاب تلويحا به آن اشاره مي‏كند، مسئله ارتباط رزمندگان و آزادگان با توسل به اهل‏بيت(ع) است كه رمز و راز موفقيت‏هاي آنها را در همين‏جا بايد جستجو كرد.

 

 دانلود رايگان